Begyndelsen til en figur - Læsepause. Her udført af 5 forskellige stykker granit, der så er lagt tilfældigt oven på hinanden. Senere skal de hver især poleres og samles med en rusfri stålpind i midten. Farver kommer frem ved polering.

Arbejde i granitsten

Fladmejsel med hårdmetalkerne

Hvordan arbejder man i sten?

Som webmaster for granitklibben har jeg  på www.Granitklubben.dk 's hjemmeside under Gode Råd beskrevet en lang række arbejdsmetoder og værktøjsanvendelser.

Her er der svar på ganske mange spørgsmål, som er blevet stillet til Granitklubben gennem årene.

Det helt simple grundlag for stenarbejde er, at man har en god tilgang til anvendelse af værktøj.

Det er nødvendigt at have respekt for sikkerhedsregler og anvendelse af sikkerhedsudstyr.

Håndarbejde betyder anvendelse af hammer og mejsel. Der findes et utal af forskellige mejsler til alle mulige varianter af arbejde i stenen eller til den helt enkle overfladebehandling. Der er imidlertid mange muligheder for hjælp eller lettelse i arbejdet ved brug af elværktøj og luftværktøj. Sammen med værktøjet kan det ved polering af sten være en stor fordel at anvende vand tilført gennem værktøjet. Vandet bortleder det afslebne og køler samtidig den skive som aktuelt bliver brugt som polérmiddel. 

Den helt simple måde at arbejde i sten på er at anvende hammer og mejsel. Arbejdet bliver lettet med en vinkelsliber til at skære et snit, som man så tilgår fra begge sider med mejslen. Dernæst kan man også med en vinkelsliber anvende kopskiver til at overfladebehandle stenen. Kopskiverne skal helst være med indlagt diamant for at kunne skære bedst i granitten.

Til skæring af granit anbefaler jeg de røde skiver mrk. Magic-Plus eller de grønne mrk. Cardio eller Pentax. De skærer virkelig fint i granit,  men med nedsat hastighed på vinkelsliberen.

Det er ikke nogen fordel at køre med fuld hastighed fordi skiven bliver for varm og derved nedbrudt for hurtigt uden skæreevne.

De mejsler man anvender til granit er med hårdmetalkerne, som er den skærende del. I nogle tilfælde skal mejslen være skarp og i andre tilfælde ikke helt skarp. Hvis overfladen skal være nupret bruger man en stokhammer enten som håndhammer eller som indsats til en lufthammer. Tilsvarende kan man anvende en ril-hammer, som giver en rillet overflade på stenen.